Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kareldrabek.blog.idnes.cz

16. 3. 2012 7:50
0 0
možnosti
ČH

Cesta67

16. 3. 2012 10:42
Re: Fakta jsou jiná:

Publikace o potravinách a GMO na daném odkazu nemá příliš souvislost s filmem, který jsme shlédl. Jednak se ve filmu jednalo o nejedlou bavlnua sdělení nebylo ohledně kvality potravin , ale o pozadí GMO byznysu. Jde spíše o patentování rostlin, ovládnutí trhu na základě falešné reklamy a vytlačení jiných odrůd z trhu. To není jen o GMO, ale o praktikách "moderního" zemědělství. Ačkoli na počátku bylo ujištění, že GMO sníží množství používaných pesticidů, opak je pravdou. Ve filmu je prezentován hezký graf, který ukazuje strmý nárůst používání pesticidů po zavedneí GMO v Indii.

Naštěstí se lidé začínají vracet k místním odrůdám, zakládají se genobanky a rozvíjí se ekologické zemědělství, které se snaží být šetrnější k životnímu prostředí. Není divu, že GMO v něm nemají místo.

Pokud by se chtěl čtenář seznámit i jiným úhlem pohledu, doporučil bych i jiné zdroje než z ČR, protože ČR je bohužel trojským koněm pro zavádění GMO v Evropě, jak je patrno z Wikileaks.

0 0
možnosti
MP

Martin V2

15. 3. 2012 20:08
0 0
možnosti
MP

Martin V2

15. 3. 2012 20:11
Re: Prosba

A jako doplněk může vysvětlit, proč genetičtí mutanti vzniklé ozářením nikomu z greepeace nevadí a neprosazují jim nutnost popisu - vzniklé ozářením?

0 0
možnosti
P9

pavel 99

15. 3. 2012 10:08
Myslím, že jste dostatečně názorně objasnil

jaký typ člověka je způsobilý dělat ředitele Greenpeace a tudíž i mnohé o této organizaci.

1 0
možnosti
JB

Vím, že něco vím?

16. 3. 2012 2:21
Re: Myslím, že jste dostatečně názorně objasnil

Je to gauner.Nic nemůže vysvětlit.

0 0
možnosti
RP

radim36

15. 3. 2012 10:05
GMO brambory aneb jak funguje propaganda zelených "peace"

Za prvé ty brambory se u nás nepěstují proto, protože je lidi nechtějí, ale podle odkazovaného článku proto, protože ve Švédsku z nějakého důvodu nevypěstovali potřebné množství sadby.

Za druhé, nejedná se o brambory určené pro lidskou spotřebu, jedná se o průmyslové brambory. Jejich genetická úprava spočívá v tom, že produkují speciální druh škrobu. V běžných bramborách ten speciální druh škrobu je taky, ale ve směsi s jiným běžnými druhy škrobu. Od kterých se musí oddělovat na spotřebu vody a chemikálií náročnou technologií , tudíš technologií, která klade dost velké nároky na znečištění životního prostředí. Použitím těchto GM brambor toto znečištění životního prostředí odpadá.

Onen speciální druh škrobu se používá třeba na výrobu aviváží na prádlo nebo antistatických prostředků třeba na plasty nebo při výrobě všelijakých druhů papírů a podobně.

3 0
možnosti
KK

Dr.Akula

15. 3. 2012 10:02
Málokdy se stává, aby autor blogu vyvinul takové úsilí

aby ukázal, že je idiot.

V blogu nám pěkně vysvětluje, že na začátku byla agresivní reklama na "nové" odrůdy přičemž prodejcům vůbec nevadilo, že jsou do dané oblasti nevhodné a ekonomicky nevýhodné. Hlavně, že prodají osivo a hnojiva. S GMO to nemá nic společného, většina rolníků asi ani netuší co to je a prodejci možná taky.

To ovšem zelenému Hrdinkovi vůbec nevadí a jako ve správném bulváru spojí GMO technologii se sebevraždami a v závěru si s chutí plivne na GMO rýži která s bavlnou vůbec nesouvisí.

Další důkaz, že zelené nespojuje pohled na svět a preferovaný životní styl, ale příslušenství k sektě.:-P

4 0
možnosti
C

Camino.

15. 3. 2012 10:12
Re: Málokdy se stává, aby autor blogu vyvinul takové úsilí

Poslyste vampire, byl jste nekdy v Indii? Nemusim byt zelena, abych se zajimala o to, co se deje v Indii a ostatne celem svete. Proto se mi take nelibi, kdyz zeme, ve ktere ziju, odtahla dve kocabky prave k indickemu pobrezi a nechala je tam......mozna jednoho dne budou demontovane.

1 0
možnosti
MZ

zajicek8

15. 3. 2012 9:59
Na vině

Na vině není GMO, ale něco naprosto jiného.

Poprvé - jde o snahu vypěstovat co nejvíce, ale za použití pesticidů, nikoliv pěstováním výnosnějších a odolnějších odrůd.

Podruhé - jde o marketingové akce prodejců pesticidů a firem prodávající výnosnější, ale na pesticidy náročnějších semen jakékoliv rostliny.

Potřetí - chudý rolníkk v Indii pěstuje hlavně to, čím může nakrmit rodinu a přebytky prodat.

3 0
možnosti
RP

radim36

15. 3. 2012 9:47
Pěkné žvásty

Rolníci v Indii jsou prostě ještě tak zaostalí, že si sami pěstují osivo.

Ve vyspělém světě to už skoro nikdo nedělá, všichni si osivo kupují a je jedno, jestli to jsou GMO nebo nejsou.

Ono totiž přesívat F1 hybridy by mohl maximálně tak idiot, protože v další generaci se ta populace štěpí a výnos kultury prudce klesá. Ani kdyby to nebyly F1 hybridy, ale klasické osivo nějaké odrůdy, tak obvykle naši zemědělci nepřesívají, ale kupují osivo od profesionálů specializovaných na výrobu osiva. Protože ti dokáží osivo udělat vyrovnanější a bez příměsí plevelů či jiných odrůd plodiny.

Článek je typická propaganda zeleného hlupáka, který se snaží zabránit prosazení pokroku, tady nových GMO plodin v Evropě. Které přinášejí levnější výrobu i znatelně vyšší kvalitu životního prostředí na polích.

3 0
možnosti
C

Camino.

15. 3. 2012 9:59
Pěkné žvásty Radime36,

v Indii meli nekolik tisic druhu ryze, pak prislo krome jinych tragedii Monsanto. Ryze normalne muze rodit 30 let, opet a opet, diky Monsantu....maximalne druhou sezonu....a oni to od nikoho jineho koupit nesmi. Nemluvte o zadnem zelenem hlupakovi, chytte se za nos!! Monsanto ma skutecne ucinne herbicidy, nechtejte je poznat na vlastni kuzi;-O

1 0
možnosti
GMX

Glock Mark XXIV

15. 3. 2012 9:32
Je celkem škoda, že básníte o nejedlé bavlně

Kdyby to bylo o kukuřici, mohl jste napsat cosi o tom, že podlamuje zdraví konzumentů a mění jim geny! Tupé nevzdělané ovce by to vyděsilo mnohem více a o to ochotněji by vám ty žvásty baštili.

3 0
možnosti
LV

baloun

15. 3. 2012 9:28
Nějak mi uniká spojitost mezi sebevraždami rolníků

a geneticky upravenou bavlnou. Kdyby tam byli dřív ekologisti s řepkou, dopadlo by to stejně.

1 0
možnosti
GMX

Glock Mark XXIV

15. 3. 2012 9:27
jéje, další grínpísák

Vy máte odpovídající vzdělání k tomu, abyste dokázal mluvit o GMO? Zemědělský inženýr se specializací na chemii? Genetik? 8-o;-D

1 0
možnosti
GMX

Glock Mark XXIV

15. 3. 2012 9:29
Re: jéje, další grínpísák

Poslal jsem odkaz na tenhle článek známému, který se touto problematikou profesně zabývá (a i u toho proklatého Monsanta dělal), aby se pobavil. ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 660x
Potkávám zajímavé lidi, putuji do zajímavých destinací. Chci se podělit o zážitky a ukázat, že ačkoli Česká republika je krásná země, existují i jiné neméně hezké kouty na Zemi, které stojí za to chránit, a odlišné kultury, z nichý lze čerpat mnohá moudra.

Nebaví mě pouze dát se vést a chodit jednou za čtyři roky k volební urně. Chci se zajímat o věci kolem mě i v mezidobí a ozvat se, když se mi něco nelíbí.

Výkonný ředitel Světlo pro svět - Light for the world o.s.

Seznam rubrik